Bookmark This Site

COMING - ÚT

"Ingrid Sjöstrand svéd költő Néha csontvázakról álmodok c. gyerekversében az anya megpróbálja megvigasztalni a gyereket, hogy "csak álom volt". Mire a gyerek: "Mintha sokat segítene, / hogy a szörnyűség itt belül van / és nem ott kívül." Ha a természet működésének fegyvertárában (sok más között) valóban megtalálható a káosz is, akkor nem csoda, hogy a káoszelmélet jelenségeibe lépten-nyomon beleütközünk - akár a külső természeti világban, akár saját belső világunkban. " Mérő László

Friss topikok

  • Gecc: Torrente is ezt a szarhazi Barcat szerette, nemde? Ehhh... hajra MU! (2011.05.28. 21:58) A vizsgálat lezárult, felejtse el!
  • Gecc: @hölgyválasz: Szia Holgyi! Mindenki megoregedett vagy nemtom, de az biztos. :-D (2011.01.31. 22:24) szöveg nélkül
  • jaegtoer: @lapi: Szia Lapi! Csak most látom hogy az szdf-fel kokettálsz. Az lmp már nagyon más? Üdv. (2010.02.02. 07:42) Elkúrtátok...
  • lapi 2.1: nem vagyok benne biztos, hogy vajon akad-e még bárki, aki olvassa a blogomat. mindenesetre csinált... (2009.10.28. 18:43) agycétén
  • lapi 2.1: bár gyurcsány iránti elkötelezettségünk továbbra is szilárd, mint a márvány, de a peresztrojka nev... (2009.06.05. 10:35) szezonzáró

A zuschlag per

2008.10.14. 06:44 lapi 2.1

ez a video annyira szar, hogy egyszerűen muszáj ezzel indítani az új típusú blogomat. ami nem biztos, hogy jobb lesz ennél. csak annyi bizonyos, hogy hosszabb...

ez a kis intro bizonyítja, hogy nem terem minden bokorban egy tarantino.

persze ez lesz az igazi post. az előzőt afféle tesztnek szántam. aztán közbeszólt az élet, ezért egy barátom, labder kiállítása okán csináltam egy különkiadást. ma reggel meg folytatódik a per, mégpedig az érdemi része, hiszen a nyitónapon mindössze annyi történt, hogy az eljárási törvény előírása szerint a tárgyaló ügyész felolvasta a vádiratot.

alapértelmezésben minden tárgyalás nyilvános, ami ugye egy jogállami alapelv. (a nyilvánosság ellenőrzi a bíróság munkáját, hiszen a bíróság független a végrehajtó és a törvényhozó hatalomtól. nálunk az ügyészség is független a végrehajtó hatalomtól, azaz nem áll állami irányítás alatt. (a legtöbb uniós országban az ügyészség az igazságügyi minisztérium egyik "szerve", kb úgy, ahogy nálunk az apeh, vagy a vpop a pénzügyminisztériumé.

a védő a büntetőeljárás során köteles a jogszabályi keretek között ügyfele érdekeit képviselni. köteles az ügyvédi titkot megőrizni.

természetesen ezeket a szabályokat, valamint a vonatkozó etikai szabályokat maximálisan be fogom tartani.

az eljárásban részt vevő személyek közül a bírót, az ügyészeket, az eljáró ügyvédek nagy részét munkám kapcsán évek óta ismerem. természetesen nem fér bele, hogy ezen tényből fakadó ismereteimet megosszam a blogomat olvasgató szűk nyilvánossággal. mert a nyilvánosság akármilyen szűk is, mégiscsak nyilvánosság. visszakereshető.

bírom ügyfelem felhatalmazását, fogalmazzunk úgy, szabad kezet kaptam.

tehát lássuk a medvét!

2008.10.14. (kedd)

két érdekességgel kezdődött a tárgyalás. az egyik, hogy gyalog jöttem, viszont a talárt szokásos helyén, a csomagtartóban hagytam. jeleztem a bíróságnak, de nem kellett érte visszamenni. ugyanakkor a hosszabbítót nem dugták be a falba, csakhogy nem merültem le.

továbbá a másodrendű vádlott vallomást tesz, kérdésekre válaszol.

itt egy egész fotógalária, hála a petőfi népe c.megyei napilap munkatársának, akinek szóltam a szünetben, hogy bátran fényképezzen engem is, mert belerakom a blogomba. :DDD

komolyra fordítva, a kihallgatás valóban érdekes. az ember szinte valamennyi vádpontban érintett. még legalább egy teljes tárgyalási napra szükség lesz, hogy a végére érjünk, de lehet, hogy rámegy a harmadik is. A tanács elnöke iszonyúan felkészült. Látszik a kérdéseiből. Nem néz a monitorra, úgy teszi fel a kérdéseket. Ez alaphangon 2-300 név ismeretét jelzi, mégpedig fejből.

már itthonról fogom az egyes tárgyalási napokat összegezni. szal ma volt az első igazán érdemi tárgyalási nap. emiatt persze annyira izgultam, hogy a ködben gyalog mentem a bíróságra. így csak 3 perccel van közelebb, mintha autóval mennék. ráadásul útközben újságot is lehet venni. a tárgyalások helyszíne a megyei bíróság díszterme. miután a két ülnökből és egy hivatásos bíróból álló tanács elfoglalja a helyét a pulpituson a teremőrök beengedik az ügyészeket, ügyvédeket és a sajtósokat. öt perccel fél kilenc előtt üzembe helyezem a laptopot, amikor leesik, hogy az autó csomagtartójában hagytam a taláromat. bent van vagy 5-6 nagy kamera. azonnal szólok a bíró úrnak, hogy max. öt percet kések, ha vissza kell menni a munkaköpenyért, de ez van. legyint, hogy szükségtelen. (baromira nem lett volna kedvem végigsietni olyan 500-600 métert oda-vissza, hát nem is kellett.megmondom őszintén, arra számítottam, hogy a másodrendű vádlott élni fog vallomásmegtagadási jogával. ez szokott ugyanis gyakran történni, ha többszereplős ügyben valaki „borít”, azaz saját magát sem kímélve beterhel másokat is. ahogy mondják az usá-ban, ő a vád tanúja. (az angolszász jogban sem kötelező a terheltnek vallomást tenni a tárgyaláson. azonban ha tesz, csak az igazat szabad vallani, ezért is hallgatják meg, mint tanút.)

kulcsár attila, mint köztudott a sajtóból az ellene folyó perben élt ezzel a jogával, nem is lehetett neki kérdést feltenni. emiatt (tesz, vagy nem tesz vallomást) sem hátrány, sem előny nem érheti. annak meghatározása, hogy az adott ügyben mi a taktikusabb, mindig a konkrét körülményektől függ. én el szoktam mondani az előnyeit és hátrányait, aztán az ügyfél dönt.

egy biztos, aki vállalja a vallomást egy éles ügyben, az tisztában van azzal, hogy egyfelől kaphat egy csomó kellemetlen kérdést is, másfelől ha meggyőző, az igen nagy mértékben hitelesíti a vallomását.

nem akarnék itt büntetőjogi kiselőadást nyomni, de a közvetlenség is fontos alapelv. ez azt jelenti, hogy a bíró a tárgyaláson maga is megvizsgálja a bizonyítékokat. ha kell, a kést felmutatja a bűnjelek közül, de a lényeg a kihallgatás. éles ügyben ez óriási pszichológia hadművelet is lehet, nagyon izgalmas adott esetben.

délutánra az mindenesetre világossá vált, hogy a másodrendű vádlott kihallgatása minimum még két teljes tárgyalási nap. érdekes az ügy, nem vitás.

 

 

na, itt a folytatás:

2008. október 16. (csütörtök)

művészi fotóm pontosan mutatja, ahogy megközelítettem a bíróságot, ami balra közvetlenül helyezkedik el, csak nem látszik. (csak egy kicsit, így pontos.)

 

arra jó a hírkereső pont hu, hogy csak beüti az ember, hogy "zuschlag" és már nyomja is időrendben a híreket. ezt direkt a sajtófigyelőknek találták ki.

szal talán a metropol a legrészletesebb, de nem olvasom el mind, pláne tárgyaláson. van itt népcsabi a balos olvasóknak, magyar nemzet a jobbosoknak. klubrádió és info. duna tv vagy 168 óra. utóbbiakat már nem linkelem be, mert ez mégiscsak tárgyalás, ráadásul igazi "csemege", ha részleteiben figyeljük a vallomást. alig várom, hogy kérdezhessek az embertől. :D

persze a fidesz és fletó máris benne van nyakig, pedig még tart a tárgyalás. hiába az információ terjed, mint az influenza.

legfrissebb hír a neten: "Államtitkárt is magával ránthat a Zuschlag ügy" írja az orient press. azért beszél másról is, de ennek tartalmát majd a sajtó lehozza.

 

 

a tárgyalás hétfő reggel folytatódik, addig is egy kis előzetes:

2008.10.20.(hétfő)

valójában nem történt semmi érdekes a mai napon. a sajtó is mindössze ennyit bírt levadászni a tárgyalásról:

Az iménti szünetben szólt az egyik kolléga, hogy az egyik fotós lekapta a hátam mögött, amint éppen ilyen képeket nézegettem, mint ez. (ezennel el is határolódnék magamtól, ide kattintva előugrik az egész galéria.)

most éppen a másodrendű vádlott beszél arról, hogy gyurcsány


azt hiszem, hogy a legdrámaibb pillanatban ért véget a mai tárgyalás, még a mondatot sem tudtam befejezni. azóta a sajtó persze már rég kinyomta a nap sztoriját:

Zuschlag-per: mit vallott Lados Gyurcsányról?

 

nem lenne fair, ha a blogon ismertetném véleményemet az egyes bizonyítékokról, de annyit talán elmondhatok az eddigi "politkai bombákról", hogy mindezeket az információkat lados vallomása szerint zuschlag közölte vele, többnyire négyszemközt. emiatt a vallomás e részének bizonyító ereje nagyon nem ugyanaz, mintha azzal nyitott volna: "én is jelen voltam, amikor..."

csak a tisztánlátás kedvéért... megjegyzem, egyre izgalmasabb a kérdés, mit fog zuschlag mondani. ladossal szemben ő ugyanis a nyomozás során érdemben nem tett vallomást.

meglátjuk...

2008. október 22. (szerda)

elkezdődött a mai nap, már a népszava be is harangozta:


Zuschlag-per: ma is Ladossal folytatódik
Daróczi Dávid kormányszóvivő cáfolt
Ma folytatódik Lados István meghallgatása a 75 milliós csalásról szóló Zuschlag-perben, melynek ő másodrendű vádlottja. A tárgyalás a vádirat ismertetésével október 8-án kezdődött a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Az október 14-i, második tárgyalástól kezdve Lados István meghallgatása volt napirenden. Lados ekkor még tulajdonképpen csak a vád állításait támasztotta alá.
Mint mondta: a pályázati pénzek elnyerését és későbbi szétosztását is Zuschlag János – az elsőrendű vádlott, az MSZP megyei szervezetének azóta lemondott elnöke – koordinálta. Az október 16-i harmadik tárgyalási naptól fogva aztán Lados többeket is igyekezett belekeverni az ügybe. Egyikük Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára volt. Róla azt állította Lados, hogy a 2006-os kampány előtt arról tartott felkészítőt MSZP-aktivistáknak, miként kell pályázati pénzeket elnyerni a Baja által akkoriban vezetett alapítványtól. Baja visszautasította a kijelentéseket, s hozzátette: a Táncsics Alapítványnál az Állami Számvevőszék mindent rendben talált. A másodrendű vádlott tovább is ment, s azt állította: Arató Gergely oktatási államtitkárnak tudnia kellett arról, hogy Zuschlagék fiktív szervezetek nevében nyújtják be pályázataikat. Arató szintén alaptalannak nevezte a vádakat. Nem maradt ki a sorból Szilvásy György titokminiszter sem, akiről Lados azt mondta: ő figyelmeztette Zuschlagékat arról, hogy lehallgatják őket. A vádakat Szilvásy sajtótitkára „szemenszedett hazugságnak” nevezte. A legutóbbi, hétfői tárgyalási napon Lados István a miniszterelnök nevét emlegette. Közölte: Zuschlagtól azt hallotta, hogy az ügy nyomozati szakaszában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke és Zuschlag egy alkalommal találkoztak – állította Lados. Daróczi Dávid kormányszóvivő erre reagálva az MTI-nek cáfolta, hogy lett volna ilyen találkozó.

Népszava Online

ráadásul ma megint a csomagtartóban hagytam a taláromat. :DDD
 

megjegyzem, hogy a magyar nemzet továbbra sem tartozik a komoly napilapok közé, hiszen ma is ilyen baromságot bírt leírni, legalábbis online:


A nap idézete
Tihanyi Örs: Lados beszélni kezdett
2008. október 22. 10:01

MNO
Tihanyi Örs: Vannak, akiknek kifejezetten jól jött, hogy a nemzetközi pénzügyi világot romba döntő válság szinte mindent lesöpört a napirendről. Az MSZP azon politikusai például, akiknek a neve kapcsolatba került a Zuschlag-üggyel, bizonyosan azok közé tartoznak, akik a kezüket dörzsölik a tőzsdepánik miatt. Ugyan kinek jut ideje a Bács-Kiskun Megyei Bíróság tárgyalótermére figyelni, amikor Gyurcsány Ferenc a nemzeti csúcs ürügyén magasztos szavak kíséretében rángatja össze a nála sokkal felkészültebb és az államigazgatás feladatára alkalmasabb közszereplőket? Vagy kit foglalkoztat a Zuschlag-per másodrendű vádlottjának, Lados Istvánnak a vallomása, amikor a két esztendeje még dübörögve fejlődő magyar gazdaság olyan alappillérei dőlnek össze, mint a részvény- vagy az állampapírpiac?

(Magyar Nemzet, 2008. október. 22.)

ehhez képest a hír tv minden nap itt van és felveszik a tárgyalás azon részét, amelyiket csak akarják. de az mti és részletesen tudósít. szal miről beszélnek? 

persze az olvasók azt is elhihetik, hogy a fidelitasnal virágcserépben termettek a bankjegyek. :DDDD mint a tavirózsa, ezért is kellett gereblyézni a vizet.

 

csak úgy pörögnek az események a külvilágban. pl. hvg online:

Hajdú Lászlót 17 év fegyházra ítélték, a móri emberölés ügyében felmentették szerdán a Fővárosi Bíróságon.
A bíróság indoklása során kifejtette: nem volt feladata véleményt alkotni az előző tárgyalásról. Hozzátette: a Fővárosi Ítélőtábla új eljárásra kötelező határozata alapján a móri vádpontot kellett újra tárgyalni.

Hajdú László ügyében korábban már született egy elsőfokú ítélet, akkor ugyancsak nem mondta ki bűnösnek a móri bűncselekményben és 15 év fegyházbüntetésre ítélte őt a Fővárosi Bíróság 2004 decemberében. Egy évvel később döntött a Fővárosi Ítélőtábla arról, hogy Hajdú esetében új eljárást ír elő, míg vádlott-társa ügyében jogerőre emelte a korábbi büntetést.

ahhoz képest, hogy korábban ugyenezen bíróság 15 évre ítélte, amiben benne volt a móri fegyverek beszerzése is. hát ez utóbbit kivették, mégis ugrott két évet a verdikt. jó, hogy nem vagyok bírósági szóvivő. :D

húúúú, b+! alig telt el 40 perc!!! ez nem semmi!!!"

Sokk: a monetáris tanács 11,5 százalékra emelte az irányadó kamatot

 

na menjünk is ebédelni.

 

990 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lapi.blog.hu/api/trackback/id/tr6712775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lapi 2.1 2008.12.07. 08:47:44

jó reggelit! :DDD érdekesek ezek a britek, tulok. tegnap este teljesen véletlenül az m1-re kapcsoltam elalvás előtt. az if c. filmet adták. megnyitotta az emlékezés csakráit bennem, pedig messze van innen a pilis. :D
gimista voltam, s a balatonnál campingeztünk haverokkal. vagy lellén volt a camping és bogláron a szabadtéri mozi, vagy fordítva. inkább innen indítom az új postot, mert hosszú.

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2008.12.07. 11:07:34

Tulkom, lehet, hogy szemedben hülye, én inkább dicséretes szerénységnek mondanám:)

És melegen ajánlanám az e fajta attitűdöt többek közt a BKV vezérének, akit maga Demszkáj is önmérsékletre utasított, tekintve hogy ugye nem átallik több 10 milkás Mercivel szaladgálni, mintha csak egy kiválóan prosperáló, és nem egy lepukkant, óriási adósságot felhalmozó cég igazgatója lenne!
/ na nem is tehetné meg, ha valami maszek, és nem adóforintjainkon élősködő vállalat lenne ! /

Valahogy ez a brit pasas olyan lehet, mint mondjuk Pavarotti volt, aki ha klottgatyában jelent is meg, nem számít, neki már nem kellett státusz szimbólumokkal ráerősítenie, míg ez nálunk központi kérdés továbbra is, a gazdagság (s benne a kivagyiság) szimbóluma.

És akkor még csak a BKV-t és annak főnökét emlegettem.... Ugye nem kell, hogy továbbsoroljam...?

A jutyubos csudidallamot bár ismertem, de jól esett meghallgatni ma is :)))

Üdv Mindenkinek!:)

liidiiia 2008.12.07. 12:09:45

én is üdvök mindenkinek :-)

lapi 2.1 2008.12.07. 17:03:16

sziasztok! :DDD kicsit leragadtam ma pasztinál, ami a blogolást illeti. télleg azt gondoltam, kinyomom ma az új postot, de az van, hogy holnap lesz apám temetése és nem megy a project, mert nem akarok senkit sem szomorítani, arra van ezer más lehetősége mindenkinek minden nap. a kocsma nem arra való, hogy szomorkodjunk, szvsz maga az élet sem. ezért is jó, hogy kitalálták valamikor a zenét meg a sziámi kismacskát, aki egy ideje különéle szögekből támadja a zoknival gyakorlatilag védtelen lábujjaimat és a körmei kurvára élesek már ennek a kis aranyos markónak. :D

www.youtube.com/watch?v=hrPEM2qc-j8

liidiiia 2008.12.07. 21:10:33

jóestétet és egyben jóéjtet :-)

lapi, nagyon sok erőt neked holnapra!

én ma épp nem maradtam le a mosolygó egyiptomi szobrok kiállról. méretes leszidásban részesítettem magam, amiért összekevertem az időpontokat, de ma vala az utolsó nap, és még épp elértem. namert az archaikus mosolyok az egyik kedvencem a szobroknál, és itt ugye voltak bőven, és töknagy élmény vala. az sem elhanyagolható, hogy a pénztároslány megkérdezte, hogy ugye 26 éven aluli vagyok. :-)))) 1000 köszönetet mondtam a kérdéséért, de művészeti helyek kontójára nem takarékoskodom, így aztán bevallottam, hogy nem. de így az archaikusan mosolygó szobrok, akiknek ugye mi vagyunk a vándor kiállítás, mer ők csak néznek, néznek: szal a szobrok rögtön egy tejbetök mosollyal talizhattak személyemben. :-)

szép álmokat :-)

lapi 2.1 2008.12.07. 21:53:10

semmi gáz, lidia és thx. nem érzem magam gyengének, csak baszott szomorú vagyok. pedig jön a karácsony, ami úgyis lesöpri a bánatot. ha már elcsesztem az időmet, ez a minimum, hogy belinkelem, ha már annyit baszódtam a picasával.

picasaweb.google.hu/sandor.lapi/CatsDogs#

lapi 2.1 2008.12.07. 22:05:51

az egyik kollázst nem bírtam kitörölni, sorry.

jóéjt, jó vitorlázást és ahhoz jó szelet...

www.youtube.com/watch?v=34jZePnMQNQ&feature=related

tulok 2008.12.08. 08:42:29

Jó 'ggelt!

Szia Hölgyi!
A lehető legnagyobb mértékben félre lettem értve! Én a BKV-s vezérre és főleg az adott ügyben általa hangoztatott érvékre írtam, hogy hülye. (lásd: Gecc brother által linkelt cucc) Az angol nagykövet-helyettest, mint jófejségi optimumot linkeltem be. Egyébként is tarabi rulez!

Minden szavaddal egyetértek!

tulok 2008.12.08. 08:48:11

Trabi lesz az! (ez még az előzőhöz)

lapi 2.1 2008.12.08. 08:51:23

jó reggelt! hali tulok! tegnap nem bírtam megcsinálni a postot, de bele vettem (fejben megvan a cucc, csak lepötyögni, meg gatyába rázni nincs időm), hogy az angolok ahhoz képest milyen konzervatív iskolarendszert működtettek a 20. század első feléig, hát meglepetősen toleráns és hihetetlenül cool nemzetté vált. lásd a hithű muszlim munkáspárti jelölt sima befutását valami időközi választáson a londoni terrormerénylet után. most nem bírom kikeresni a linket. valami összefüggést látok a 60-as években életmód lázadásban betöltött szerep között.

liidiiia 2008.12.08. 11:18:04

csak villám jóreggel(i)t, lapi: a markó +barátai 4lábú kompánia tökre nagyon nagyon aranyosak!!!!!!!!!
a rod stewart sailing-et nagyon szeretem. ha hajnali géppel jövök, akkor a reptérig tartó majdnem 2 órás buszúton gyakran szoktam hallgatni. megy át a busz a nagy semmi közepén lévő régi ami katonai bázisból lett fapados reptérre, a sötét és magas nagy német fenyőerdőkön keresztül, nagyrészt lakatlan részen át, kanyargó szerpentineken, de ott a hegyek, bár magasak, de nagyon puhák és kerekek, vagy hogy mondjam, olyan a gerincük, mint egy összegörnyedten alvó kisállat háta. aztán a buszon meg az éccakában kinn, az erdőkön át ott az a nagy sötét csend olyan hajnal 4-kor, és akkor annyira jó eztet a számot is hallgatni. :-)

test subject#28 2008.12.08. 15:28:46

basszus nagyon szép macs a markó! nem láttam még ilyen fajtát :) markó a sztár!!! :DDD

sziligan 2008.12.08. 19:07:22

Tudja valaki, miért veszteséges a BKV?

Nem valami olyan van, hogy a városnak és az országnak is jobb, ha nem mindenki autóval jár, hanem tömegközlekedik. Valamint, jó az is, hogyha a munkaerő gyorsan eljuthat arra a helyre, ahol majd jól kihasználják (régebben kizsákmányolják). Ezért nem annyi pénzt kérnek el a tömegközlekedőktől, mint amennyibe kerül, hanem más forrásból pótolják a hiányzó összeget. Amikor kevesebbet pótolnak, vagy kevesebbet szednek be, akkor veszteséges lesz a vállalat. De akkor sincs nagy baj, mert a költségvetés (Róbert bácsi) majd kipótolja.
Róbert bácsi most nincs jól, ezért nem lehet 20 milliós luxusautót bérelni a csúcsvezetőnek. Akitől viszont azt várják el, hogy csökkentse a veszteséget, ami az előbbiek miatt nem könnyű.
Az utasoknak megalázó, hogy jegyet kell venni! Ezeknek? Ezért? Én ugyan nem fizetek! Most esett vissza a bérletek eladásából befolyt összeg jelentősen, részben az ellenőrök elleni kampány – bunkók, erőszakosak, jogsértők – miatt.

Majd bérelnek a főnöknek Trabantot, és megszűnik minden hiány. Azután Demszky és Tarlós is csak Matizzal lesz hajlandó hivatali ügyeit intézni, mert a mostani Felicia már luxus a teljesítményükhöz viszonyítva.

Az az angol beteg meg biztosan otthon is Trabantal jár, nem csak itt vagánykodik egy old timerrel. Azért azon a szinten biztosan nem lehet kitűnni egy Mercedesszel. Lehet mesélni majd otthon: olyan autóm volt, aminek papírból volt az oldala, és a benzincsapot az utastérben kellett tekergetni. Aha, kicsit gyengébb hely mint Bangladesh, de láttátok volna, hogy forgatták a karikás ostort a pusztán...

Gecc 2008.12.08. 21:49:32

Jajjjj... ennek a Markonak meg a szeme sem all jol! Egy igazi maffiozo macska. Lapi csak szolok, ez a macska ki fog benneteket turni! Alairat veletek egy papirt, amirol akkor meg fogalmatok sem lesz, hogy egy lemondo nyilatkozat minden vagyonotokrol. :-D


Eccer beljebb tettunk haverommal egy Trabantot Gyorben a Bartok Bela uton ejjel hazafele menet az albiba, mert kilogott az utra az orra. Nem mintha barkit is zavart volna, de a mi szeperzetunket igencsak nem hagyta nyugodni, ugyhogy megfogtuk oszt beraktuk rendesen ket kocsi koze. Szabalyosan leparkolva...

jaegtoer 2008.12.08. 22:30:22

Szia Lapi, csak beköszöntem, jó éjt.

tulok 2008.12.09. 08:53:22

Jó 'ggelt!

Tegnap megint magamra akasztottam a búvárszivattyút, mert jó hat órás munkám eredménye hussant el, részben a saját tulokságom okán. Úgyhogy este újrázhattam egyet, de ettől nem voltam boldog.

lapi: Megmondom őszintén, nem tudok állást foglalni az angolok kúlságát illetően, se pró, se kontra, mert egyrészt nincs reprezentatív mintám, másrészt az összes angolról, akit személyesen ismerek - és nagyon jó fej - kiderült, hogy vagy wales-i, vagy ír.

Ez az állat, viszont nagyon állat. Gyilok egy tekintete van.

A napokban kistulkok rászabadultak a Honfoglalóra, persze sokszor csak tippelgetnek, (kevés az idő, hogy olvassák, értelmezzék a kérdéseket, döntsenek és válaszoljanak is rájuk), de alapjában örülök, mert pár nap után látszik, hogy szivacs-üzemmódba rakták az agyukat. Persze a Honfoglaló az inkább a lexikális tudásra épít, de egy csomó mindnenre rákérdeznek.

Nagyobbik kérdezett pl. tegnap este a partraszállásról, hogy hogyan és miként volt? Mondom, gyere. Beraktam neki a Ryan közlegény megmentése első húsz percét.
- Látod kistulok, ez kb. ilyen lehetett.
- Ez dúúúrva! - mondta.
- Na így néz ki egy háború, jó éjszakát!


sziligan:
Én eleve azt tartom viccesnek, hogy a BKV-nál szolgálati autó, mint kategória létezik. Legyenek szívesek a hivatali ügyeiket tömegközlekedve megoldani!

Az angol egyébként elmondja a linkelt interjúban, hogy egy másik kocsija is (valami SUV), és hogy haza/hosszabb utakra azzal jár. A lényeg az, _mindkét_ autó saját tulajdona, és fel sem merül benne, hogy neki állami autó járna. Egyébként sztem érdemes elolvasni, van benne néhány jó sztori is.


Gecc: Fiatal tulokként én is gyakran szórakoztam azzal, hogy a trabantajimat pakolgattam, akkor még jó ötletnek tűnt a dolog. :) Meg hetedikben a töri tanár kispolskiját két fa közé raktuk be, úgy, hogy nem tudott beszállni, mi meg egy ház mögé elbújva röghögtünk teli pofával. Ma már nem tennék ilyet.

Mármint nem bújnék el. :)

lapi 2.1 2008.12.09. 08:54:15

jó reggelt! már a cuslág tárgyaláson ülök. a markó nem vitásan a hírhedt macska-maffia tagja, ezért nem hagy netezni otthon. folyton rám telepszik, főleg a karomra, de szeret a zsinórokkal is játszani. :D

Gecc 2008.12.09. 11:43:27

Jo reggelit!

Ismet szep hirre ebred a nep!
index.hu/politika/belfold/nyako081208/

"Nyakó István szerint ez pont olyan, mintha egy cég esetében azt vetnék fel, hogy "miért kap az egy helyen dolgozó házastársak közül a feleség teszem azt étkezési hozzájárulást vagy költségtérítést, amikor a férje ezt már megkapta. Egy helyen dolgozó, de két külön jogosultságokkal és feladatkörökkel rendelkező emberről beszélünk a mi esetünkben is." "

Csak egyet szeretnek ehhez hozzafuzni kedves Istvan... anyad picsajat! Es ezt veheted a szo legszigorubb ertelmeben is!

liidiiia 2008.12.09. 11:48:54

jóebédet :-)

www.usu.edu/psycho101/lectures/chp4learning/cartoon_cat.gif

erről a kocsipakolgatásról :-DDD jut eszembe, hogy egyszer egy olyan kandikamerás filmet láttam, amiben bicikliket daruskocsival lámpaoszlopokra húztak rá. azért aztán egy idő után visszajöve a daruskocsi levenni a cangákat :-D

test subject#28 2008.12.09. 11:54:13

Ahola!

Gecc :D kommentárja fedi a véleményem az ügyben!

Ja és kapja be a maszop frakció, nekem alkalmasnak tűnt a főbíró jelölt. :)

De hogy legyen valami fantasztikusan jó hír is mára, így kaja előtt, nyami:
index.hu/tech/hardver/micr081208/

"az IBM ugyanis olyan pécécsalád piacra dobását jelentette be, aminek legfontosabb jellemzője, hogy semmilyen Microsoft-szoftver nincs rajta, mindet ingyenes alternatívákkal helyettesítették."

liidiiia 2008.12.09. 12:00:53

sztem bkv vezető csak az lehetne, aki tanúkkal, fotókkal igazolja, hogy min az év felében naponta min 1x, és 2naponta csúcsidőben: tömegközlekedik... és saját maga veszi a jegyeket!!! és akkor nem is voltam szigorú...

a képviselők meg igenis számoljanak csak el a lóvéval..., és nekik is kötelező, ami a bkv vezetőknek, ha pösten járnak. kivéve azoknak, akik nem veszik fel a kltségtérítést...

egy ismerősöm, aki szegény családok kajatámogatásával foglalkozott, ilyenkor bemondta, hogy az hány ember napi élelme, ami pénzről szó van...

Gecc 2008.12.09. 12:11:36

Lidia, Test!

Mar osszegyujtottem masfel lapnyi alairast a Seres Maria altal kezdemenyezett cucchoz.

Amugy meg barmelyik kepviselorol is legyen szo, de legalabb annyi esze lehetne, hogy nem a kisemberek kafeteriajat veszi ilyenkor a szajara, hanem inkabb bekussolva nem mond semmit.

tulok 2008.12.09. 12:21:35

1. Változat: Kedves Nép! Értsétek már meg, hogy szeretünk autókázni.

2. Változat: Egy lófaszt Kedves Pistám! A különbség az, hogy egy cég eldönti, hogy a saját profitjából finanszírozza-e a mániáidat (valószínűleg nem tenné), Te pedig a Mi pénzünket csalod el. És elég szomorú, hogy nem érted a különbséget. Vagy érted, de az még szomorúbb, baszod alásan.

Gőz kiereszt.
Tényleg nem értem, hogy mit rugóznak azon, hogy a ktg-térítés adómentes-e vagy sem? Mert ha adózik utána, na azt is pont ugyanabból a büdzséből teszi.

Itt a lényeg a transzparencia lenne. 386 db Képviselői hitelkártya, amit elfogadnak benzinkúton, panzióban, mindenhol.

Havonta viszont megjelenne a _részletes költségkimutatás_.
Hogy aszondja
- Pisti hazament lakossági fórumot tartani, benzin 20K, terembérlet 10K. Ok, pipa.

- Éves kondibérletet vett 125K. Mondjuk rád fér, de véleményes. Különben is, nincs olcsóbb hely?

- Elment vadászni 50K. Micsoda? Állatokat gyilkolászol a pénzemen?

- Új öltöny 60K. Legközelebb lennél szíves az asszony véleményét kikérni, mert ez szarul áll. Ne pazarolj Pisti!
Stb-stb. Valahogy így.

liidiiia 2008.12.09. 13:03:08

jaja, a transzparencia a lényeg sztem is.
az eu-s képviselői hitelkártyák így is műxenek asszem.
kondibérletet az egészségpénztár elszámolja sok helyen, nagyon helyesen, átlagmelósnak is...
plussz az eu intézményekben az egyetlen legmagasabb szint kivételével (ahol sok a diplomáciai kötelezettség), szal ott óraelszámolás is van. vagy chipkártya pittyeg, vagy pedig nyilvános jelentés az időről, ahol kvóták vannak (mire mennyi számolható el max...)


gecc, én mindig minden jót aláírok, de mi az pontosan, amihez aláírást gyűjtöl? (izé, én politicsban jóindulattal is max csak félművelt vagyok, és akkor nagyon jóindulattal néztem magamat...)

amúgy szerintem az is gond, hogy aki nem egy erős egyéniség, az nagyon hamar elveszti a realitás-érzékét, úgy általában is, meg önmaga értékével kapcsolatban is, azaz felfúvódik az egója akkor, ha hatalomba, vagy annak közelébe kerül, és lehet, hogy ez a manusz tényleg azt gondolja, hogy ez a lóvé jár neki.

test subject#28 2008.12.09. 13:42:59

hihi liidii :)))
ez a legszebb a macsok jellemében, hogy nem engedelmes.

liidiiia 2008.12.09. 13:59:54

hellló test, jaja, a macsoknak egy elvehetetlen öntörvényű belső szabadságuk van. rokonlelkek :-))))

liidiiia 2008.12.09. 14:03:11

ui még az előzőhöz:
na, de amúgy ez bonyolult, az ego-felfúvódás jelensége a hatalom hatására. mert az erkölcs az érzelem. absztrakt érzelem, azaz empátia, aminek az alapja, hogy az ember kapott élete során valahogyan érdemi szerető elfogadást.

és egyrészt az ember dühöt érez, ha valaki egoistán tönkreteszi maga körül a világot (bkv...), másrészt ez meg olyan, hogy a szeretető elfogadást valahogyan megtapasztaló emberek belső iránytűje és empátiás érzéke azért jobban műxik. és mi van, ha valaki nem is tudja azt, hogy ő nem is ismeri, hogy a világ lehet sokkal jobb is, és nemcsak egy állandó pedálozás a külső megfelelésért (pl bkv vezetők kocsijai...), hogy az ember nem csak a tárgyai értéke ugye...

szal bonyolult ez..., sokszor valójában a legnagyobb vesztesek azok, akik ilyen bkv hivatali kocsi típusú győzteseknek láccanak...

és akkor a düh tök jogos, meg azt, hogy minden tönkremenjen, nem is szabad hagyni.
de ugyanakkor meg az ember beleborzong, és töknagy szomorúságot is érez, hogy milyen élet lehet az, ami azokban a koordinátarendszerekben zajlik, ahol az örömnek az a vágyképe, hogy minél drágább valami...

rokica · http://www.rokica.blog.hu 2008.12.09. 15:08:42

"...amúgy szerintem az is gond, hogy aki nem egy erős egyéniség, az nagyon hamar elveszti a realitás-érzékét, úgy általában is, meg önmaga értékével kapcsolatban is, azaz felfúvódik az egója akkor, ha hatalomba, vagy annak közelébe kerül, és lehet, hogy ez a manusz tényleg azt gondolja, hogy ez a lóvé jár neki."

Erre szokta volt mondani az én nagymamám:
"Akinek az Isten botot ad a kezébe, annak az eszét viszi el helyette cserébe!"

test subject#28 2008.12.09. 15:20:38

a japánok meg másfélórás rajzfilmet csináltak a témáról Akira néven :)

liidiiia 2008.12.09. 17:29:10

test, hm :-)
olyan ez, hogy az ember megszületik, aztán a gyerekkorát azzal tölti, hogy felépítse és megerősítse az egoját, azért, hogy aztán mindent megtegyen, hogy keretek között tudja tartani (vagy felrobban így-úgy a "lufi"ego), majd öregkorára szépen visszabontsa és visszaolvadjon.
a tetsuo és a number 28 akkor most ugyanazok?
amúgy ez mennyire "hideg" film? persze ez tök szubjektív, hogy mi hideg, de van amiről meg lehet talán objektívabban is ilyet mondani. aztán van, amiről meg nem persze.

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2008.12.09. 18:39:43

Jó 'stét!
liidia:

Csak áldühös voltam ám, látványosan nem akadok fenn az ilyen dolgokon - vagy legalábbis nem önrombolom magam az ezen való vekengéssel. Ugyanakkor tényleg szomorú a dolog minden vetülete.

"de ugyanakkor meg az ember beleborzong, és töknagy szomorúságot is érez, hogy milyen élet lehet az, ami azokban a koordinátarendszerekben zajlik, ahol az örömnek az a vágyképe, hogy minél drágább valami..."

Szerintem ez csak egy szélsőséges eltorzulása annak a, szerintem egyébként bizonyos mértékig egészséges attitúdnek, hogy az egyén a környezetéből ki a akar tűnni. (Lehet ez lelki vezető, vagy anyagi fennhéja ugyanúgy, mint sok más vetület is.) Maslow prof.

Ezt a természetes törekvést el lehet vinni pozitív irányba is (akár anyagias síkon is.) Bugyuta példa. Azt tapasztalom, hogy aránylag rendezetlen a környezet ahol élek. Erre rendberakom a portám előtti részt, kicsinosítom stb. Nyilván a többi szomszéd sem akar lemaradni, hasonlóképpen tesznek ők is. Az eredmény egy kellemesebb környezet. És hát lehet végletesen is, aminek az a vége, hogy az aranykerítések mögött lepusztult kéglik állnak)

A státusz-szimbóleumok világa meg hát elég zűrzavaros tud lenni. Mi itthon kocsiban főleg erősek vagyunk. Nyilván most kompenzáljuk túl az öt év piros Wartburgra várást. Néhány generáció, aztán az inga visszalendül. Most azért szomorú a helyzet, mert ezt vetítjük ki a gyerekeinkre is, ők pedig azt gondolják, hogy ez a természetes. Rossz mintát adunk. (Ma egy 10 éves kölök mobil és mp3 nélkül rosszul érzi magát. Érdekes, hogy amikor elérik a generációs lázadás életkorból fakadóan kötelező állapotát, sosem ez ellen lázadnak.) :)

Természetesen nem akarnók farizeuskodni, mert tökéletesen ismerem az anyagi veszteség miatt érzett bosszankodás érzését, ugyanúgy, mint a nyereség utáni vágyat és a viszonylagos anyagi jólétben (és ebből fakadó valamiféle szabadságban) való élés sincs kifejezetten ellenemre, ugyanakkor nagyon sokszor tudom őszintén azt mondani: "Ez csak pénz."

(Ahogy a doki haverom szokta volt mondani:
-Csak egészség legyen. Meg beteg.)

lapi 2.1 2008.12.09. 19:36:20

sziasztok! :D most jutottam el csak oda, hogy elolvassam a mai hsz-eket. hát igen. egyrészről van az a fajta fogyasztási őrület, ami valszleg abból ered, hogy iszonyúan frusztrálta a népet 90 előtt, hogy 'nyugaton' milyen fasza minden, még a munkanélküli is jobb autóval jár és sorházban lakik, míg nálunk ezt nagyon sok értelmiségi pályán lévő sem engedhette meg magának.

emlékeztetnék arra a szomorú (vagy vidám) tényre, hogy pl 90 tavasza után pl okt 23-án a magyar nép egy jelentős része inkább nickeldorfba ment ahelyett, hogy a szabadság által kiváltott meghatottságban az utcán hömpölygött volna. (ne feledjük, hogy az első szabad választáson 60 % körüli volt a részvétel.)

aztán persze elszabadult a pokol, akkoriban mondta egy münchenben élő ismerősöm, hogy "ti nagyon hülyék vagytok, drágább az autótok, mint a lakás, amiben laktok. ez itt elképzelhetetlen."

nyáron szoboszlón olyan zsír új autók parkoltak mindenfele, amilyet többnyire szalonokban láthatsz. a porsche cayenne, vagy vw pheaton már fel sem tünt. mind román rendszámú volt. ugyanez ment nálunk is a 90-es években, főleg az első felében.

most is nyomja a sajtó, hogy a magyarok vásárolnak, mintha nem jönne a recesszió.

én ebben a jelenségben eléggé megértő vagyok, bár magam soha sem estem ebbe a hibába, de nem tudom mit csináltam volna, ha akkoriban beleszaladok valami nagy üzletbe és keresek egy valag pénzt.

ugyanakkor én személy szerint az egyik legnagyobb gondnak azt látom, hogy nálunk nagyon sok ember egyszerűen elveszti a realitásérzékét, ha magáról van szó.

szoktam ilyen teszteket csinálni, hogy megkérdezem egy két ismerősömet, akik kiöntik a szívüket, hogy mennyire szarul megy a vállalkozásuk. minden politikai él nélkül megkérdezem, mekkora lenne az a havi jövedelem, amivel elégedett lenne, de hagyjuk az álmodozást, mert én is szeretnék annyit keresni, hogy már egyáltalán ne érdekeljen a pénz. namost olyan egy sincs, aki adózás után ne min egy millió huf-ot jelőlt volna meg, de akadt, aki 5-öt.

ez szvsz súlyos benézése a realitásoknak.

ez a bkv vezér szolgálati cucc valóban bicskanyitogató, csakhogy korántsem magyar jelenség, lásd amikor a detroiti autógyári vezérek magánrepülőkkel mentek washington d.c.-be szenátusi meghallgatásra az első kőrben kunyerálni egy kis pénzt.
az adófizetőktől of course.

valójában nálunk is vannak topmanagerek. egy máv vezér, vagy bkv-és baromi részletes személyre szabott manager-szerződést köt. pont mint egy profi focista. ebben kurvára leszabályoznak mindent. az autó mellet mindenféle mobilhasználatot, un bónuszt. ezt mondjuk a nagy külföldi cégek hozták be, magam egy ilyet láttam, mert ezek baromi bizalmasak. ott olyasmi volt, ha pl 5 éven belül felmond a cég a haveromnak, köteles kiperkálni 30 millió huf-ot.

szal topmanagert akkor kap a máv, vagy a bkv ha kb ugyanazt a juttatást, pénzt adja, amit a magánszféra. mindenki emléxik, amikor megverték a pfász elnökét a szász károlyt, rögtön kidobta a sajtó, hogy 5 millió huf a havi fizetése. namost azok a szerződések, ahol többségi az állami tulajdon, azok nyilvánosak, csak senki sem néz utána.

én télleg nem ismerem ezt a területet, soha nem dolgoztam benne, csak kívülről látom. én a versenyben hiszek, ezért szerintem érdemes mai időkben némi önkorlátozást tanúsítani ezeknek az embereknek, akik kint vannak a kirakatban, de az biztos, ha nem fizetik meg az ilyen állásokat, akkor tutira seggfejek nyomulnak be és ellopnak mindent, ami mozdítható, mert fel lesznek háborodva, hogy milyen szar a fizetésük egy sokmilliárdos cég élén.

test subject#28 2008.12.09. 20:09:01

liidi a film jéghideg, mivel japánokról van szó, a robotmánia hazájából. ez azért jó, sztem®, mert elég objektív képet ad, mivel az érzelmi aspektusok fejletlenek. egykét jelenet alatt faja kis primitív ősi zene megy kb. amitől transzba esik a törzs ha épp valami nem túl vidám dologra készül (háborúra, temetésre, áldozatra)

tetsuo és nr.28ban csak annyi volt a közös hogy ugyanakkora erejük volt, csak épp egymás ellentétei voltak, mert tetsuo megőrült a rászabadult hatalomtól és felfúvódott az egója elég látványosan :) (spoiler warning) www.youtube.com/watch?v=WKYJDnTRkS4&feature=related :)

de ha a két végletet egy körpályán képzeljük el, ahogy simon posford javasolja ebben a számban 7:40nél www.youtube.com/watch?v=lG2KGbYlZYs , akkor látni hogy csak egy hajszál választja el őket egymástól. :D

ezt meg youtube linkelés közben találtam hejj
www.youtube.com/watch?v=cqi5F5MqqTQ&feature=related

test subject#28 2008.12.09. 20:10:56

www.youtube.com/watch?v=y9eyZM-JsIs
lehet hogy voltmár kategória :)

liidiiia 2008.12.09. 20:52:09

szia test, a jutyúbokat mindjárt megnézem :-)

szia tulok, na azt azért leveszem, hogy te egy optimista, igen nyugis és stabil valaki vagy általában :-) , meghát ha az ember télleg dühös, akkor nem a,b,c,d opciókat sorol fel, világosan, logikusan és szép sorközökkel, hogy mások könnyen értsék. :-D

én mindennel egyetértek, amit írtál, és azzal is amit te lapi, szija, meg ezeket is gondolom.

alábbiakban az én féle megfogalmazásban a sztem nagyon hasonlók.

szal érdekes ez, hogy tulképpen minden hierachikus szerkezetű, és végülis az a lényeg, hogy mindenki megtalálja a saját egyensúlyait a saját hierarchiájában.

szalhogy pl a családi hierarchiában az ember gyereke magasabb pozícióban van, mint az 5. keresztgyerek. a barátok közül a haver, akinek a keresztneve van csak meg: nincs olyan magasan, mint a legjobb barát... stb. na és ez, minden területen. hogy van, aki anyagilag emelkedik ki, más meg a szépségével, megint más azzal, hogy gyönyörű verseket ír, valaki más meg a figyelmességével, vagy éppen azzal, hogy nagyon megbízható, és ezt érdemben értékelik is...stb. aztán van, hogy valaki több területen is esélyes esetleg, de senki sem mindenhol, mert nem is lehet mindenhol magasan lenni, az nagyon kimerítő lenne. csak az egy hatalmas keresés, hogy ezek az egyensúlyok többé-kevésbé legyenek, kívül is, belül is, és mindig vannak billenések.

a hierachia ilyen értelemben egy hálózat: ahol-akiknél nagy a kereslet-kínálat passzolása, akár a szubjektív súlyozás miatt nagyon erős 1-2 valami és-vagy számosságra sok a megfelelés: azokat pár nagyon erős és-vagy nagyon sok szál köti össze, ők egymás hierarchiájában magasan vannak. persze vannak diszharmonikus kapcsolódások, hogy nekem fontosabb a másik, én meg neki nem annyira, vagy fordítva. ugyanakkor a diszharmonikus kapcsolódásoknak is nagyon is megvan a maga létjogosultsága, hajaj. és a harmónia lehet az is, hogy mindkettő ember mondjuk középen vagy épp alacsonyan vannak egymás hierarchiájában, nemcsak a mindkettő magas. ugyanez melókkal, mindennel.

ebben a kitűnésre való igényben (azaz abban, hogy legyen olyan terület, ahol magasan áll valaki egy hierarchiában): van az, hogy vannak látható és nem látható elemek-szerepek. pl itten vagyunk lapi kocsmájában. az, hogy lapinak van egy nagyon elfogadó, alapvetően nagyon figyelmes lénye az direkten nem látható, nem kap érte 300 szmájlit állandóan, de mégis ezért vagyunk olyan otthon nála, mert ő ilyen, és ez egy nagy érték. a humor mondjuk meg jól látható. vagy az optimizmus, a bíztató attitűd, vagy a megbízhatóság, stabilitás, kedvesség...stb ilyenek, ezek sem direktben láthatóak, pedig nagyon fontosak. egy csoportban, pl egy iskolai osztályban, pl van az a szerep, hogy van, aki ritkábban szólal meg, de nagyon képben van, ő a „megfigyelő”, és ha nehézség van, akkor ő az, aki gyakran akkor viszont nagyon jól szólal meg, és azon a módon, ahogy ő kommunikál: visszabillenti a dolgokat, akárcsak 1 mondattal, ő menti meg a helyzetet, akár az egész csoportot is. és ez is nagyon fontos szerep, de ez ritkán tudatosodik. és vannak a jól látható szerepek, módok, ilyen pl a humor vagy az ezt-azt állandóan benyögő. mindenkinek vannak jól látható és kevésbé jól látható szerepei, és az a jó, ha van egy jó egyensúly abban, hogy azért elég „elismerést” és „elfogadást” kapjon az ember. pl egy jó tanár hatalmas lelki elismerést kap a diákjaitól, és az nagyon klassz érzés, de anyagi elismerést meg jóval kisebbet, mint mondjuk egy bankár. a bankár meg lelki elismerést kap sokkal kevesebbet, de ő az anyagi világgal foglalkozik, és onnan kap: anyagilag többet. ez iszonyat bonyolult, hogy a társadalomban a különféle hierarchiák és rendszerek hogyan egyensúlyozódnak ki, mikor melyik merre billeg. meg persze az a jó, ha alapban mindenki fontos, és fontosnak van tartva, akár a társadalmon belül is, aki „él és élni hagy”, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki mindenhol magas hierarchiában lenne. de szerintem az van, hogy ami féle melót belepakol az ember egy életterületbe, azt kapja vissza hosszútávon és általában. egy jó tanár lelkileg pl iszonyú sokat melózik, és ezt kapja vissza, jó esetben persze, a diákoktól. vannak azért rossz szcenáriók is.

egy másik pedig az, hogy valaki egoista-e még (azaz gyerek-e belül még, függetlenül a korától. aki még belül éretlen, az külső kontrolos: csak a büntetéstől való félelem miatt figyel másokra, vagy nem is figyel), vagy már felnőtt (azaz felelős, és szociálisan érett arra, hogy a magáé mellett mások érdekeit belülről vezérelve, a saját belső jóérzése miatt vegye érdemben tekintetbe).

és ami még felmerült: az a vélt vagy valós biztonságérzet. vagyis, hogy az embernek valójában minden területen szüksége van egy alapra, ha ez sérül, akkor ideges és fél. ilyen értelemben a maslow féle szinteken (anyagi, biztonság, emberi kapcsolatok, munka, individualizáció + „nyomot hagyás”) mindenhol kell az alap, de szintenként és szerepenként más lehet az igényszint egyénenként. azaz valakinek 1 legjobb barát doszt elég a boldogsághoz, más meg ha csak 5 van, akkor már rettenetesen magányos. ez nagyon egyéni, végülis ez a belső hierarchiánk, a saját belső egyéni rendszerünk, hogy miből mire és mennyire van szükségünk. így van ez lóvéval is, mindennel. és ebben az a fontos, hogy ezek a szintek rendben legyenek, azaz pl, ha valakinek a térigénye nagy, és nagy lakásra van szüksége az totál oksa, sztem. de ha valaki azért vesz egy bazi nagy házat, mert a szeretet-kapcsolatai nem műxenek, és ezzel akar a terület helyett pótcselekedni, akkor azzal nyilván fel is vág, és akkor az rosszérzéseket válthat ki. szóval a pénz az a biztonság és az anyagi szükségletek eszköze, és mindaddig totál rendben a pénzzel minden (legyen az bármennyi), amíg az ember azt „jól” használja. a pénz világa is hierachikus, minden az, sztem, és egyszerűen kellenek emberek, akiknek sok pénzük van, mert ez így műxik, hogy ők tudnak azzal úgy jól működni. de ez igaz mittomén az írói tehetségre is, hogy oda is kellenek olyanok, akiknek az élet nagyon sokat pörgetett ki művészi tehetségben, és ők meg ott tudnak hatékonyan lenni.
amúgy azt gondolom, hogy ha az ember eleget vacakol azzal amije van, és elég elismerést és szeretetet tud kapni és elfogadni (ami részben tanulható készség is, részben szerencse, hogy hova kerülünk az életben), az be tud tagozódni a saját hierarchiájába felnőtt korában. talán azért is, mert olyan ez, hogy sokkal nagyobb teher vezetőnek lenni mint alkalmazottnak, pl 200 embernek munkát adni nem ugyanaz, mint titkárnőnek lenni, vagy eszembe jut a bergman önéletrajzából az, hogy nagy művész csak nagyon érzékeny ember lehet, és ők többet kapnak a lelki örömből, de minél érzékenyebb valaki, a fájdalomból is annál többet kap, mert mindent jobban megél, és ez bergmannál aztán nagyon lejött. szóvalhogy ahol valami nagy, ott van annak egy rendes ára-árnyéka is van. erről a popper péter jut eszembe, akinek amikor azt mondták, hogy mennyire jó neki, hogy annyit tud a lélekről, akkor volt egy szomorú mosolya is, hogy szép a gyümölcs, de kell-e az odavezető út is hozzá? :-)

és van a másik változó az a társadalmi „jóság” és hasznosság. ilyen értelemben, ha szociálisan negatív módon akar kitűnni valaki (mások kárára), az dühöt kelt. de a kitűnni vágyás az teljesen oksa, ilyenkor a hogyanok dühítőek. ez egy nagy kérdés mindig, hogy a dühöm a saját, rám tartozó frusztráltságomból származik-e (akarok valamit, ami tényleg fontos, és nem tudom mi az, vagy, ha tudom, akkor nem találom, és ha másoknál ezt látom, akkor az előhozza a dühömet. Vagy a realitásokat nem jól hangolom a saját igényeimmel. azaz a dühöm nekem útmutató, hogy én magam változtassak.), vagy pedig abból, hogy az a fajta igazságtalanság dühít, amit az élősködő, szociálisan kártékony emberek okoznak: a módjaikkal. vagy a realitás elfogadhatatlan, ez a társadalmi igazságtalanság. (pl valaki a létminimum alatt keres. na azt nem lehet összehangolni jól, akkor se, ha valaki amúgy jól tud realitást és igényeket összehangolni...). vagy X.

hát, eztet így látom. meg szerintem :-) , meg ilyenek. vagyis ezekről ez jutott eszembe. :-)

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2008.12.09. 21:06:06

"zsír új autók parkoltak mindenfele, amilyet többnyire szalonokban láthatsz.... mind román rendszámú volt"

És valszeg a nagy részének magyar volt a tulaja. Sztem nincs cikibb a szlovák/román/USA rendszámú "nagyértékű gépjárművel" való közlekedésnél.

"szoktam ilyen teszteket csinálni"
Nem ismerve persze az általad teszt alá vont alanyokat, de feltettem magamnak a kérdésed.

És bizony hirtelenjében 2 mila jött a zagyamba válaszként.

Valószínűleg itt finomhangolási anomáliák/ fogalombeli eltérések foroghatnak fenn. Mert én _mint vállalkozó_ a jövedelmemet természetszerűleg másként definiálom (magamban), mint ha pl. alkalmazott lennék. (Az alkalmazotti és vállalkozói tudat különbözőségéről sok tanulmányt lehetne írni.)

A személyes (családi) megélhetéshez nyilván a töredékével megelégednék. A szorzót a _kockázat_ adja. Lehet, hogy a tegnap, a "jövedelmemből" befektetett 5 MFt holnap értéktelen/mozdíthatatlan/eladhatatlan lesz.

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2008.12.09. 21:08:28

liidiiia:
"szép sorközökkel..."

Na, pont az ilyes mondataidért kedvellek nagyon! :))
(Olvasok tovább)

liidiiia 2008.12.09. 21:50:29

test, humoros, hogy arról vacakolok (vetyengek, hogy a tulokkal közös szavunk én féle változatát használjam :-) ), hogy hideg-e valami, amit nem láttam, de nem lehet, hogy az ami „robot-szerű” az semleges? vagyis most ez jutott eszembe. azaz semleges, mint a szellemi modellek, vagy a nagyon absztrakt dolgok. vagyis ez érdekes kérdés, hogy mi a hideg és a semleges különbsége. asszem, hogy nekem a hideg az az, amiben több a fájdalom és a szenvedés és a félelem, mint a pozitív érzések. de ha modell-szerű valami, vagy gépies, vagy absztrakt, azt nem jellemzi a hőfok, mert a felett áll vagy az alatt áll. ilyen értelemben ha valamit nem jellemez az érzelem az nekem semleges. vagy az is, amiben a negatív és a pozitív érzelmeknek van egy fifti-fifti egyensúlya.

liidiiia 2008.12.09. 21:59:32

test, folytatom :-) : nade külön-külön asszem megértettem a simon posfordot és azt, amit írtál (vagy ezt hiszem), de nem értem, hogy mi az összefüggés a kettő között. hogy mi a körpálya.

az hogy van egy ösztönös egység, az dualizmusra bomlik (jó-rossz, hideg-meleg ilyenek), majd megint lesz egy egység, ami már egy tudatos egység? de ez egy akkora nagy egység, ami beláthatatlan, ezért irracionális az egyes ember szemében, aki csak egy részletét érzékeli, ám az első esetben, nem tudja, hogy ez racionális valójában, akkor is, ha nem érti, mert még ösztönös, és a dualitás utáni egységben meg már tudja, hogy racionális, akkor is, ha az egyes ember egy ekkora rendszert nem tud átlátni, tehát az ő számára irracionális, de a sok kis irracionális részlet kiad egy nagy egységet.
márhogy ezt véltem érteni.
de mi az összefüggi azzal, amit írtál?

liidiiia 2008.12.09. 22:02:52

tulok, én pedig téged a szépen kiemelt sorközök szép kiemeléséért való szép kiemelésért. szintén, nagyon. :-))))

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2008.12.09. 22:04:50

"itten vagyunk lapi kocsmájában"
Törzshely. És megint láthatunk egy gyönyörű példát a magyar nyelv csodálatra-méltóságára.

A többi is zseniális, amit írtál. (Én az "extrovertált belepofázós" voltam az osztályban. + A lelki társ, akinek el lehetett mondani bármit, de kőkemény saját és őszinte vélemény ment vissza, szóval azért volt némi rizikója a dolognak. Viszont a rámbízottal soha nem éltem vissza.)

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2008.12.09. 22:16:13

És persze azt gondolom, hogy az általad leírt „megfigyelő” az pedig Te lehettél a saját közegedben. Legalábbis olyan szinten tudsz egyszerre több frekvencián is harmonikusan rezonálni, _és_ figyelni _mindenkire_, hogy az elképesztő. (Lásd: Vetyeng, Horn G., borsó+tenger and so on)

liidiiia 2008.12.09. 23:01:15

te viszont ezt tudod megfigyelni, hogy a másik figyel. vagyis te is figyelsz :-)

tényleg gyakran vagyok "megfigyelő", sztem azért mert én meg nagyon introvertált vagyok, és nagyon sok inger egy élő ember, 2 meg aztán végképp, 10 fős tömegekről nem is szólva. :-)

viszont én veled ellentétben nem vagyok stabil, azaz leginkább macskaszerű vagyok, kiszámíthatatlan abban, hogy épp milyen napom (órám, percem...) van. szóvalhogy spontán nagyon "hullámzik" az energiaszintem, és a szélsőségesen magas és a nulla között bármi lehet, de a 2 véglet valamelyike általában, és ad hoc módon, és ez megterhelő tud lenni másoknak. mert a figyelmem mellé sokan öntudatlanul odaasszociálják a stabilitást is, ami meg nagyon nem vagyok, de nem rossz szándékból nem, hanem ez van, nincs más. :-)
na és ha rossz kedvem van, vagy kicsi az energiaszintem, akkor az egy blogon nem jön ki, hogy hogy néz ki, mert akkor "kussban" vagyok. ez egy nagy árnyékom amúgy, egy ekkora instabilitás, meghogy összevissza vannak bennem az "ütemek", nagyon kevéssé tudok alkalmazkodni, meg ilyenek, ami végülis nekem magamnak se túl könnyű. szal van mit kompenzálnom az erős figyelmemmel. :-D

pont ilyen lelki társ az én is szoktam lenni, ebben meg sztem nagyon hasonlítunk. :-)

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2008.12.09. 23:16:11

Szerintem ez a dualitás túlságosan az ember gondolkodásmódjából jön, igazából a világ (~emberiség), vagy a természet messze nem olyan duálisan szimmetrikus, amennyire szeretnénk látni.
Azért akarjuk talán szimmetrikusnak látni, mert az már egy kapaszkodó, egyfajta rend, amit mindenre ráhúzhatunk.
Erő ellenerő, pozitív negatív töltés, persze.
De gravitáció, ami föllép két test között csak vonzó lehet (az antigravitációt hagyjuk meg a sci-finek). Az energia nem alakul át egyik formából tetszőlegesen a másikba: ha forog egy ventilátor zárt térben, és közben hőt fejleszt, majd leáll, akkor utána hiába melegítünk egy álló ventilátort, hogy kezdjen el forogni. Asszimetrikus a folyamat, ha innen és ha onnan nézem.
DNS-spirál, galaxis, csigaház szintén nem duálisan szimmertikus. Meg persze szimmetrikus az ember feje, két szem van rajta, de ez nem egy szem, meg egy "antiszem"(akármit is jelentsen ez :D) egymást kiegyenlítő harmóniája, két pont ugyanolyan egyenrangú szem, szóval itt sincs az a fajta kiegészítés, kioltás, amit szeretnénk belelátni sok mindenbe.
Mint ahogy nem hiszem, hogy a 6 milliárd embert összesen valamifajta konstans jó rossz arány jellemezné. Eleve problémás hol húzod meg a határt, az meg pláne érdekes, hogy erről valamifajta statisztikát készítsünk... :D
Jó, rossz, hideg meleg ezek csak a mi kis szubjektív fogalmaink, maga a létezés egyszerűen csak kaotikus (véletlenszerű), esetleges. Irodalomban Camus, Pilinszky körül vettük rá a jó szót: abszurd.
www.poli.hu/~szucst/poe_pil2.htm


A fizikai világ meg egyrészt determinisztikus (klasszikus fizika) másrészt sztochasztikus (modern fizika), de nem látom se a természettudományban, se máshol feltétlenül azt a nagyon éles kettősséget, amiről Liidiiia beszél.
Vagy nem tudom.
De az biztos. :)

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2008.12.09. 23:39:41

"az egy blogon nem jön ki, hogy hogy néz ki, mert akkor "kussban" vagyok."

Ja, értem. De azt is levágom, hogy amikor jössz, akkor nem alibizel. Számomra te is _egyben levőnek_ tűnsz.

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2008.12.09. 23:42:36

"Mint ahogy nem hiszem, hogy a 6 milliárd embert összesen valamifajta konstans jó rossz arány jellemezné"

Nem, ha konstant keresünk, úgy az a Föld összlakosságának az summa IQ-ja. :)

liidiiia 2008.12.09. 23:52:04

nonest, sztem a szubjektív hordozza leginkább a dualitást, és az objektív meg nem, ott semleges folyamatok vannak. vagyis a jó-rossznak, vagy bármilyen 2 ellentétre bontásnak, általában egy szubjektív középponthoz képest van értelme, de ott viszont van. vagyis én így értettem. :-)

de te is egy szubjektív dualitást fogalmaztál meg: pl: azt, hogy szerinted a létezés kaotikus, a fizikai világ (aminek az ember is része), az meg determinisztikus. ez is egy ad hoc 2-re osztás, amit, ha a jó nézőpontból nézek: lehet ellentétpár. de nem minden nézőpontból az, ahogy az mindenre, ami szubjektív: igaz. sztem :-)

liidiiia 2008.12.09. 23:54:58

tulok, mit értessz azon, hogy alibizni és hogy 1ben lévő?

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2008.12.09. 23:58:30

"Asszimetrikus a folyamat, ha innen és ha onnan nézem."

Erről is írt liidiiia "ugyanakkor a diszharmonikus kapcsolódásoknak is nagyon is megvan a maga létjogosultsága, hajaj"

A poli-s link, meg külön kedvencem. Például, mert ott próbáltam kamaszagyakba némi tudásmagvat masszírozni, anno.

Vagy például az alábbiak miatt is:
kispalesaborz.hu/#id=6&k=2&s=15
kispalesaborz.hu/#id=6&k=3&s=37

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2008.12.10. 00:00:40

"de te is egy szubjektív dualitást fogalmaztál meg: pl: azt, hogy szerinted a létezés kaotikus, a fizikai világ (aminek az ember is része), az meg determinisztikus."

Pont hogy nem ezt akartam írni, a fizikai világ egyszerre determinisztikus(leesik az alma a fáról) és egyszerre sztochasztikus(kvantumfizika, melyik résen megy át a részecske című móka :): ugyanaz a fizikai világ, egy bizonyos léptéken túl csak valószínűséggel írható le, bármennyire is megszoktuk Newton óta, hogy óramű pontossággal kiszámítható, mi fog történni. A valószínűségben is van rend, törvényszerűség, de messze annyira, mint amennyire mondjuk az elmúlt 400 év fizikája alapján gondolnánk.

Szóval röviden összefoglalva: van valamifajta törvényszerűség, rend, szimmetria, de azért ez a szimmetria (pláne a kettősség) nem annyira domináns, amennyire szeretnénk...

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2008.12.10. 00:05:51

"A poli-s link, meg külön kedvencem. Például, mert ott próbáltam kamaszagyakba némi tudásmagvat masszírozni, anno. "

Nem volt hiábavaló a fáradozás, "ha a halak a hálóban" keresésre ezt dobta ki először a gugli. :)

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2008.12.10. 00:07:59

"mit értesz azon..."

Igen, bocsánat.

nem alibizel: nem próbálsz hamis (önmagadnál jobb) színben feltűnni; önmagad adod. (Vállalva ennek minden kockázatát)

egyben van valaki: kifelé és befelé is hiteles személy(iség)

De lehet, hogy ezek a fogalmak, ilyen tartalommal csak nálam léteznek. (Hozzáteszem az egyben van vki kifejezést ugyanattól a barátomtól tanultam, akitől a vekeng-et)

Magam adom (persze pasi perspektívából):
www.youtube.com/watch?v=zQMG2ubmu4E

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2008.12.10. 00:09:31

"ezt dobta ki először a gugli. :) "

Ja, legalább a Page rank-et jól használják. :))

liidiiia 2008.12.10. 00:12:27

nonest, sztem a kettősség mindig nézőpont kérdése, tehát szubjektív.
a világ meg "van"+"nincs". haha. naszóval a világ semleges folyamat. van olyan szó, aminek nincs ellentéte, és azt fejezi ki, hogy valami van és nincsen együtt?

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2008.12.10. 00:26:38

"aminek nincs ellentéte,"
pacaltpörkölt :DDD

"van és nincsen együtt"
Az összes valószínűségi mutató ilyen dolog: van és nincs közötti átmenet.

Egy elemi részecskének vagy a helyét, vagy a sebességét tudjuk meghatározni. Pedig biztos van helye és sebessége a szerencsétlennek, és mégis ez egy egyszerre meghatározhatatlan dolog.

Borzasztó érdekes, hogy fizikai elvi megfontolás miatt csak és kizárólag valószínűségekkel tudunk számolni a kvantumok nagyságrendjénél.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2008.12.10. 00:32:10

De akár vehetjük azt is hogy ember nem ember. Látszólag egzakt dolog, mégis hol húzod meg a határt? Fogantatás, x hét, y hónap, amitől már nem csak egy sejtcsomó, hanem ténylegesen emberi lény?

Meddig hívod őt élőnek? Nyilván van erről egy elég egyértelmű keresztény álláspont, de most nem is ezt akartam kihozni a dologból, hanem azt, hogy még ilyen fogalmakkal sem tudunk dűlőre jutni (és ezek nem is egyszerű fogalmak!).

liidiiia 2008.12.10. 00:37:37

tulok, az jutott eszembe, hogy a hosszabb kifejtésekben itten este "bkv és kiemelkedés" témakörökben: milyen klassz az, hogy te, lapi, meg én nagyon hasonlót mondtunk, de nagyon máshogyan és máshonnan megfogva ezt a nagyon hasonlót, és mindhárman sztem meg is értettük a másik két nagyon hasonlót. :-)

amúgy sztem én jobbnak látszom a blogon, mint amilyen vagyok :-) . remélem :-DDD . vagyishogy érdekes módon, írásban vagyok a leggyorsabb, pedig ott is lassú vagyok, szóban ennél is lassúbb vagyok, és gugli nélkül nagyon rossz a nem körülöttem élő emberekre vonatkozó adatmemóriám (vagyishogy a velem beszélgetőkre nagyon jól emlékszem, de a személytelenebb adatok meg nem maradnak meg a fejemben), ami szóban vicces és kevésbé vicces utalásokban jelenik meg. :-)

de sztem itten a blogon nagyon klassz emberek jöttek össze, és ezt, hogy "egyben van", én mindenkire így érzem. ami tök jó :-)))) amit még nagyon szeretek, hogy mindenki tök rendes. te is nagyon bíztató vagy, meg tök kedves, ami az én személyes értékrendemben az egyik csúcsérték-komplexum, vagy hogy mondjam. :-)

liidiiia 2008.12.10. 00:53:32

nonest: a pacalpörkölt az értelmezhetetlen... :-DDD

nade és honnan 2 ember és meddig 1 ember (csak az anya) az ember?

sztem a világra adott válaszaink szellemi modellek, de egy nyelven belül értelmezhető egy modell. tehát, ha átrakom egy másikba, egy másik koordináta-rendszerbe vagy nyelvre, akkor le kell fordítanom a másik nyelvre, át kell az egészet konvertálnom a másik koordináta-rendszerbe, nemcsak egyes elemeit, mert az nyilvánvalóan torzítás úgy.

ezzel most per pillanat az a nehéz, hogy az én fizikai műveltségem az mind a lolétól van, kékharisnya alapon, mert ő tanult sok fizikát, én nagyon nem, és annak amit te mondassz valójában nem értem az összefüggésrendszerét egy mélyebb szinten. azaz, ha nincs rendes közösnevező egy komplex képhez, akkor valszeg 1 témát kell nekünk kettőnknek kiragadni, nem az egész nagy képet, és azon a kisebb témán keresztül keresni egy közös nyelvet, hogy a szavak alatt ugyanazt értsük, vagy legalábbis hasonlót, ami esetemben biztosan nem a fizika, mert abban nem pengetek valami jól.

de én itten kidőlök lassan mára.
szép álmokat :-)

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2008.12.10. 00:59:00

liidiiia, én nem tudom, hogy mennyire mondtunk hasonlót (pl lapi vs. tulok), de hogy én mindkettőtök mondanivalóját érteni vélem, az biztos.

"gugli nélkül nagyon rossz a nem körülöttem élő emberekre vonatkozó adatmemóriám"
1., A gugli a barátod!
2., Én a nevekkel vagyok nagyon nagy gondban. Számok, történések, reakciók, mondatok, százalékok évekre visszamenőleg, de a nevek. Főleg a kereszt. Na, azok keresztbe tesznek.

jaegtoer 2008.12.10. 06:28:08

:DD Jaaóóóó reggelt! Szia Lapi!

Ez a város kényurának készülő cica jó hatással van rád:-)

Olvastam ezt az emberek realitás érzékéről szóló hsz-edet, és jó érzés volt olvasni. Jó érzés volt, mert nem volt benne irigység, ellenben tárgyilagosság, és a tényszerűség végig kísérte a teljes gondolatsort.

Én csak annyit tennék hozzá, az erősíteném meg, a BKV anyagi helyzete ellenére nem találok kivetni valót abban, hogy nagy értékű autóval jár. Nyilván lehetne ésszerűsíteni a költséggazdálkodásukat, de a veszteség nem azon múlik, mekkora és milyen autóval jár a vezérük.
Az elhangzott indoklás kissé röhejes, de kinek nics rossz napja:-))

Nekem viszont -elhatároztam- jó napom lesz, s ezt kívánom Neked is Lapi, és Mindenkinek, aki erre jár:-)

Szemenkhare 2008.12.10. 07:16:19

Szia Lapi!

lapi • lapi.blog.hu/ 2008.12.09. 19:36:20

„ez a bkv vezér szolgálati cucc valóban bicskanyitogató, csakhogy korántsem magyar jelenség, lásd amikor a detroiti autógyári vezérek magánrepülőkkel mentek washington d.c.-be szenátusi meghallgatásra az első kőrben kunyerálni egy kis pénzt.
az adófizetőktől of course.”

Ennél szebb volt, amikor az AIG vezetői egy kaliforniai luxushotelben „pihenték ki” a szeptember 15.-i megpróbáltatásukat (az AIG részvények ezen a napon 60,79%-ot estek!!!). Az urak az állami támogatásként kapott 85 milliárd dollárból fizették ki a 440.000 dolláros 8 napos számlát.

„…én télleg nem ismerem ezt a területet, soha nem dolgoztam benne, csak kívülről látom. én a versenyben hiszek, ezért szerintem érdemes mai időkben némi önkorlátozást tanúsítani ezeknek az embereknek, akik kint vannak a kirakatban, de az biztos, ha nem fizetik meg az ilyen állásokat, akkor tutira seggfejek nyomulnak be és ellopnak mindent, ami mozdítható, mert fel lesznek háborodva, hogy milyen szar a fizetésük egy sokmilliárdos cég élén….”

Igazad van, de olyan bérezési rendszer kellene az állami szférában, amely időeltolással, a teljesítést követően és a versenyszféránál magasabb díjazással, prémiumokkal biztosítaná, hogy csak azok kaphassanak ilyen kiemelkedő jövedelmeket, akik a versenyszféra ágazati teljesítménymutatóit (elsősorban a bevételi/kiadási/megtakarítási/amortizációs, stb. adatsorok) legalább néhány százalékkal felülmúlják.

Pihentetőül - vagy még sem? :
„…Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője keddi közleményében egy hétfő esti parlamenti szavazásra hívta fel a figyelmet: a szociális és foglalkoztatási tárgyú törvények kormány által támogatott módosításait ugyanis megszavazta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, valamint még négy fideszes képviselő, Pokorni Zoltán, Braun Márton, Járvás István és Manninger Jenő is. (Az előterjesztő által támogatott javaslatokat 194 igen, 171 nem szavazattal és 10 tartózkodással fogadták el: az MSZP 187 szavazata mellett 5 fideszes és két független képviselő nyomta meg az igen gombot, míg 129 fideszes, 22 KDNP-s, 18 SZDSZ-es és 2 független képviselő nemmel szavazott; az MDF-frakció 7, a Fidesz-frakció 2 tagja és egy független képviselő tartózkodott.)…”
Itt az egész:
www.privatbankar.hu/html/cikk/cikk.php?kommentar=27205

Üdv.: Szemen…

liidiiia 2008.12.10. 08:30:51

mielőtt SOS elviharzom be a városba, gyorsan csatlakozom jaeghez, és én is szép napot mnkinek :-)

lapi 2.1 2008.12.10. 08:40:52

jó reggelt! :DDD ilyen nincs, pont tegnap és ma (meg holnap) vagyok úgy a melóval, hogy kevésnek tűnik 24 óra. lidia hosszú háeszét még el bírtam az előbb olvasni, semmi linkre nincs idő, a többit gyorsban futottam át. rohanok pestre egy pár ügyféllel találkozni, s igen nagy valószínűséggel holnap a zuci ügyben én fogom indítványozni gy. f. tanúkénti megidézését. amennyire látom, az ügyészek rendesen körbekérdezték, amikor még a nyomozás során meghallgatták. mégsem került bele az ügyész által a tárgyalásra indítványozandó kétszázvalahány tanú közé. (vádirat tartalmazza az ügyész óhaját, hogy kit idézzen a bíróság tanúként a tárgyalásra.) igaz dajcs-ex-fürj tomi neve is kimaradt. szal mozgalmas nap lesz a holnapi is.

mellesleg semmi trükköt ne feltételezzen senki, én továbbra is fletó politikájának elkötelezett híve vagyok, meg is veszem ezt a blogkönyvét, s majd dedikáltatom vele. :DDD

szal egy biztos, én legfeljebb ezzel a saját blog projecttel a pillangó szárnycsapása voltam. azért jött össze itt egy szuper jó fejekből álló "törzsközönség", mert egymást inspiráljátok, vagy ..juk. :D

szemen! welcome to the board!!! :DDD örülnék, ha gyakran benéznél ide.

rohanás... többit este, vagy holnap, de most az egyszer valóban rohadtul beszorultam a melóba.

ps: tegnap nem akartam kilépni a kocsmából, de a kora esti háeszem után úgy alakult, hogy csak most bírtam kinyitni a laptopot. mindenesetre kösz, hogy kitartotok, pedig botrányosan késlekedek az új post-tal.

ugyanakkor persze beszarva sem vagyok, mert nélkülem pont úgy megy a kocsma, mint velem. sőt... :DDD


viszem a laptopot és esküszöm csak akkor olvasom figyelmesen végig az esti, éjszakai háeszeket, ha

test subject#28 2008.12.10. 08:45:39

jóreggelt!

bakker, worluk rasszista lett! ;)

Szemenkhare 2008.12.10. 16:07:22

Szia Lapi!

Igérem, ezentúl rendszeres szemlélőd és olvasód leszek - és persze a Többieknek is. :)))
Szeretném megkérdezni, nyilvános-e a tárgyalás?
Ha igen lehet, hogy lemennék valamelyik tárgyalási napot végighallgatni.

Üdv.: Szemen...

liidiiia 2008.12.10. 16:30:28

jó'stétet :-) + szia szemenkhare itt :-)

2 humor
széljobb: direland.typepad.com/direland/images/jesus_armed_cartoon.gif
+
a miniszterelnök kérdései: www.cartoonstock.com/newscartoons/cartoonists/nsu/lowres/nsun138l.jpg
:-)

test subject #28 · http://www.youtube.com/watch?v=b-kDpnArNg4 2008.12.10. 19:05:46

estét!

háj liidii, :) szóval az volt a kérdés részedről hogy akkor most 28 és tetsuo ugyanazon személy-e. erre írtam hogy nem, a közös bennük az hogy the same power birtokosai, aber egymás ellentétei. good - evil. de sztem a két állapotot igazából nem sok választja el egymástól, de a bejárható útvonal az egyikből a másikba mégis hosszú, és ezt úgy tudom tök jól elképzelni ha egy körpályán építem fel a skálát, ahogy a linkelt zenében is hallható.
szóval a két személy nem ugyanaz, de sztem nem is sokban különböznek, csak egymás ellentétei. or something like that. kép volt illusztráció gyanánt.

az meg nagyon rossz amit nonest mond hogy nem lehet x energiát bármilyen másikká alakítani. :( (amit jelenleg a pénz valósít meg) érdekelne pl. egy óra focit milyen rajzzá lehet konvertálni? :D mert akkor minimum minden pénteken lenne új poszt :)

liidiiia 2008.12.10. 19:33:48

szia test :-) . ahha. így akkor úgy hangzik, mint amit mondjuk a buddhisták az újjászületésekről mondanak, hogy egy körpályán mozog az életek sokasága, elindul a fényből majd belefordul a fényből a sötétbe, mélypont, majd vissza fel a fénybe, persze életek sokaságán át. persze te nem ezt mondtad, csak ez jutott eszembe.
és mi a hajszál, ami elválasztja őket? a jó-rossz különbsége? és mi a good és az evil defije szted?

liidiiia 2008.12.10. 19:47:46

foci... naamúgy sztem lehet órarendre rajzolni, nemcsak focizni. :-D vagyishát mondjuk thomas mann vagy a woody allen meg tudtak órarendre írni. szalhogy én szoktam kijelölni min egy estét ilyesmire, aztán próbálxok elég érzelmi energiát addigra felépíteni, meg magamat arra a pályára ráállítani, hogy na akkor rajz lesz. ilyenkor sokat elmondom magamnak, hogy nagyon szeretnék ma egy szép képet rajzolni, és az alkotásba jól belelendülni, ami tök jó, ha végre elindul. azér nem sikerül mindig, de gyakoribb így, mint tök spontán csak leülni valamikor. mármint nekem persze. :-) mondjuk az rossz, amikor ott ülök a lap felett, aztán csak azon jár az agyam, hogy jaj telne már el annyi idő, hogy nyugodtan bevalljam, hogy mára hagyhatom eztet a francba :-D . de van, hogy elkezdem kínkeservesen, aztán belelendülök. meg van, hogy lefizetem magam azzal, hogy oksa, ma nem, de majd holnap... :-D mondjuk ma pont ez van, hogy épp feladtam. lehet melegfront jön, de szita épp a központi kézvezérlés tarkó feletti része :-D , nade majd holnap... :-)

lapi 2.1 2008.12.10. 23:26:51

sziasztok! pont most fejeztem be a melót, mert beugrott egy új győri ügy. van benne 5 kg kokain, vagy ahogy a nép mondja: batyu. ezt a mennyiséget azért megsüvegelik még hollandiában is. ilyenkor a végfogyasztói árat szorozza fel a hatóság, a sajtóban ez jól hangzik, de az igazi ára valóban több, mint a lakás, amelyikben élünk.

most viszont elájulok, bár az ilyen sűrű napok a végére felpörgetnek, pedig nem élek kokainnal, sőt nem is fogok! :DDD

szemen, holnap lesz az utolsó nap idén, 8.30.kor kezdődik mindig és nyilvános. díszeteremben tárgylják, szal van bőven hely, de ha jösz, téged akkor is beviszlek, ha a csilláron is lógnak. a következő etap február közepén indul.

jóéjt & szép álmokat. (dekurvakésővan!!!!!!)

lapi 2.1 2008.12.10. 23:56:01

www.hirado.hu/Hirek/2008/12/10/17/60_millio_forint.aspx

...és már haza is ért az emberem a kihallgatásról, pedig palotán lakik a gazfickó! én meg mehetek pénteken, amikor letaróztatják az emberemet, aki esetünkben a kamionsofőr. a többi legyen ügyvédi titok. :DDD

Szemenkhare 2008.12.11. 00:17:04

lapi · lapi.blog.hu/ 2008.12.10. 23:26:51

Szia Lapi!

Köszönöm! Nem tudtam hogy ma lesz az utolsó szívesen elmentem volna, de már programjaim vannak. De jövöre, elmegyek - majd egyeztetjük előre.
Szép napot Neked és mindenkinek!

Szemen....

Szemenkhare 2008.12.11. 00:25:48

liidiiia 2008.12.10. 16:30:28

Szia Liidiiia!

Köszönöm az üdvözletet és Neked is szép napot kívánok!

Szemen...

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2008.12.11. 01:44:26

De jó lenne már aludni és nem a 10 óra múlva kezdődő áramlástan prezentációs pávöpojnttal szórakozni... :S

lapi 2.1 2008.12.11. 09:59:39

jó reggelt! :DDD én a cusi tárgyaláson ücsörgök, de a téma ébren tart.

liidiiia 2008.12.11. 12:46:01

jóebédet és szép délutánt :-)

én pedig 2-ségbeesett erőfeszítéseket teszek a társadalmi hasznosság területén eredményesebbnek lenni min kicsit a jelenlegi állapotnál :-)

szemen..., én is köszi :-)

Pelikán · http://ferologia.blog.hu/ 2008.12.11. 15:18:34

Szia Lapi!
Nagy kedvenced arshavin nem sokat mutatott a bl-ben, akár csak másik kedvenced a politikában.
Szóval hajrá madrid hajrá ramosz.
Üdv Pelikán

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2008.12.11. 16:42:19

Remélem nem lesz semmi bajod ebből, Lapi... :S

Egy demokrata persze nem fél, de azt el kell ismerni, ha te a Cúslág-ügy kapcsán a komplett pártfinanszírozást be tudod emelni a köztudatba, hogy végre tegyék már rendbe és történik is valami e téren, az nem kis előrelépés lenne az országnak.


a)fogjuk már föl, hogy a demokrácia egy olyan játék, ahol a két(három négy, akárhány) pártnak vagy adunk tisztán, legálisan 3-5 milliárd forintot kampányra, meg ami kell, és elfogadjuk, hogy ennél csak drágább és rosszabb megoldások vannak.
Cserébe viszont az utolsó tepertős pogiig mindennel el kell számolni a képviselőknek.

b)Vagy elhisszük, hogy a pártfinanszírozás úgy jó ahogy van, csak az a baj, hogy ezzel egyfajta indítóokot adunk a korrupciónak ("Így működik ez az ország"-Z.J.)
Korrupció, mutyi mindig volt, van, lesz, de legalább eggyel kevesebb indok legyen, azon kívül hogy kéne x-y-nak egy kis zsé...

Szemenkhare 2008.12.11. 16:48:30

Szia liidiiia!

Ez nagyon tetszett: liidiiia 2008. 12. 10. 20:51:55
és ebben is igazad van: liidiiia 2008. 12. 11. 12:32:25

„ …az usa-ban csinálták azt, hogy direkt legyen szimpi színesbőrű tv-bemondó, vagy filmekben pozitív szerepű színesbőrű szinészek, hogy motiválják a jónépet pozitív minták követésére….”

Mennyire egyszerűnek tűnő és valószínűleg hatásos módszer. De azok, akik ebben érintettek, kompetensek és/vagy döntéseket kellene hozniuk, mindkét oldalon nagyon fásultak a mindenkori ellenfeleiktől naponta kapott „pofonok” után. Talán ez is közrejátszik abban, hogy ilyen egyszerű és „költséghatékony” módszer ne honosodjon meg kis hazánkban - gondolom én.
Persze ez az út sem oldja meg máról -holnapra a problémákat - Sidney Poitier! - de meg kéne próbálni!
Üdv.: Szemen…

lapi 2.1 2008.12.11. 16:59:08

:DDD szia nonest! hát én is őszintén remélem. tudod mi a röhej, hogy rohant hozzám az összes kamera (3 db. mtv, hittévé & origo) plusz írott sajtó- és mindenki valahogy örült ennek az indítványnak. most meg hívott egy szerkesztőnő a közszolgálati rádióból, hogy szeretne egy közel egyórást beszélgetést velem. mondtam, hogy nekem megtiszteltetés. megjegyzem alig várom, hogy kicsit bővebben is elmondjam, mit gondolok erről.

én a magam részéről már végigcsináltam egy csomó interjút havas úrtól hittévéig a simon tibor ügyben. hát ott nyertem, de soha a kurva életben nem szóltam be a bíróságnak, vagy ügyészségnek (ők nyomoztak akkor is).

ha annyi átjön néhány fejbe, hogy csak az illem kedvéért nem azt mondtam, hogy "hölgyeim és uraim!!! itt ülnek a vádlottak padján egy piszkos háború kiskatonái. na jó, van köztük egy alhadnagy is. na mindegy, meglátjuk. mindenesetre baszhatom az egész életemet az itteni tízezer háeszekkel együtt, ha nem tettem volna meg ezt az indítványt.

ráadásul ha valaki, hát fletó csinálhatna egy kétharmados "köztisztasági reformot".

ha erre sincs nemzeti egység, vagy igény, akkor ne ovi legyen itt góré 2010-től, hanem egyenesen szijjártó péter. btw. őt elfelejtettem belevenni az indítványba. b+, ezt megúszta a fidelitasz... :DDDDDDD

lapi 2.1 2008.12.11. 17:03:09

szia szemen! nem olyan nagy cucc ez. batíz andrás még szóvivő korában elvette kedvesét, aki pont roma. na bumm. senki sem hörgött rajta. bezzeg, amikor nászajándékba megcsinálta nekik fletó a táncos videót, hát... beindultak a botcsinálta jobber pszichiáterek.

furcsán müxik a nyilvánosság...

lapi 2.1 2008.12.11. 17:09:47

www.mr1-kossuth.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=61827&dt=2008-12-11_16:30:14

hát a tanú "eskű alatt" vall. gondoljunk csak clinton esetére monica lewinskivel. fel voltam háborodva, mert ennek a clintonnak baromi rossz izlése volt nőkben szvsz. :DDD

eszembe jut a híres dal: ha én elnök lennék...tralalala....tralalala.... :DDD

liidiiia 2008.12.11. 17:20:47

lapi, index címlapon is ott vagy:
index.hu/politika/belfold/zufin1210/
télleg le a kalappal előtted! sztem mindenkinek, az összes pártnak érdeke, hogy átlátható rendszer legyen, mert akkor a verseny tisztességes mederbe terelődik, és nem lesz az, hogy én azért lopok, mert muszály, mert a másik is lop, és ugye verseny van, naés ugyanez fordítva a másik oldalon is, így aztán fellicitálódnak az összegek, amit meg kell szerezni... mint a hidegháborúban, hogy mindenki csak tornázza felfele a fegyverkezésre költött lóvét, mert az ellenfél is... szal ez, hogy tiszta korlátok legyenek: mindenki, így kis hazánk érdeke is. sztem :-)

-------

szia szemenkhare, örülök, ha tetszett, köszi. de eztet-ezeket a tóta w-n sikerült benyögnöm. átpakoljam az árpihoz is ezt a 2 bejegyzést?
nade ez így van, amit írsz. anno dolgoztam békeszervezetnél. az első hét baromira megviselte az embert, aztán a köv 1 hét után a béke, háború, éhezés, kivégzés, menekültek...stb SZAVAKhoz az asszociációk pavlovi alapon törlődtek, és nem gondolta végig az ember, hogy ezek mit jelentenek, mert besokallt az érzelmi hozadékukba. és ha az ember nem figyel oda, akkor totál érzéketlenné tud így válni, pl ha olyan területen dolgozik, ahol sok a konfliktus.
többi is: jaja, sztem is.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2008.12.11. 17:27:44

Az a baj a joggal, hogy egy kicsit lassú. Most olvastam, hogy a következő tárgyalás február elején lesz, elsőfokú ítélet meg valamikor 2009 őszén.

Olyan, mintha Fernando Torres épp bemutatna egy pazar cselt, majd megszakítjuk az adást, jöjjenek vissza két hónap múlva megnézni, hogy betalál-e vagy nem...

lapi 2.1 2008.12.11. 19:14:30

nézd nonest, ez hízelgő, mert torrentétől tudjuk, ő a világ legnagyszerűbb embere. :DDD

valójában csak azt mondhattam, amit amúgy is gondolnék az ügyről. ahhoz meg másik madám kell, hogy asszisztáljak ahhoz, amint vágóhídra terelgetik a kurvákat. na ez olyan súlyos képzavar lett, hogy magam sem értem, sőt nem is értek vele egyet-kettőt. :DDDDDDDDD

Szemenkhare 2008.12.12. 00:09:05


liidiiia 2008.12.11. 17:20:47

Szia liidiiia!

Szerintem többen is járunk innen TWÁ oldalára, de nyugodtan itt is megírhatod azokat a gondolatokat - hozzám közel állnak. :-)
Nem éltem át közvetlenül ilyen élethelyzeteket, mint amiről írtál, de olvastam róluk. Persze bármekkora empátiakészséggel rendelkezik is az ember, egészen más ezt megtapasztalnia testközelből a napi életében, mint olvasni róla regényekben, újságcikkekben - a TV is csak egyfajta halvány árnyalata a valóságnak. A tehetetlenség első keserűségét, dühét, majd az ezt követő apátiát, és a megszokásból eredő egyfajta érzéketlenné válás védekező mechanizmusait, mint érzéseket viszont én is ismerem sokkal kevésbé súlyos helyzetekből.
Nagyon becsüllek érte, amiért vállaltál ilyen feladatokat és az ezekkel járó lelki és fizikai megpróbáltatásokat!

Üdv.: Szemen…

Szemenkhare 2008.12.12. 00:18:54

lapi • lapi.blog.hu/ 2008.12.11. 17:03:09

„…furcsán müxik a nyilvánosság...” - ebben is teljesen egyetértünk!

„liidiiia 2008.12.11. 17:20:47
lapi, index címlapon is ott vagy:
index.hu/politika/belfold/zufin1210/…”

Eddig nem tudtam, hogy egy „sztárügyvéddel csatázom” jogi kérdésekben! - sajnos soha sem voltam tekintélytisztelő! :-))))) Így hát további meccsekre számíthatsz!!! :-)))))

Jó éjt Neked is: Szemen…

Szemenkhare 2008.12.12. 00:22:04

Szemenkhare 2008.12.12. 00:09:05

liidiiia 2008.12.11. 17:20:47

Szia liidiiia!
Ez még lemaradt:
Jó éjt Neked és Mindenkinek: Szemen…

Szemenkhare 2008.12.12. 05:48:38

Szia Lapi!

Ez a hajnali böngészés eredménye:
alternativa.blog.hu/2008/12/10/mi_folyik_itt_gyongyoson_magyarorszagon

Ha csak az elkeseredettségemből indulnék ki és a morális szempontjaimat maradék nélkül ki tudnám zárni, akkor a szerző, az egyik legkívánatosabb álmomat fogalmazta meg az utolsó bekezdésben:
„…. Másrészt pedig látni azt, hogy a mai politikai elit valahol Szibéria mélyén szenet bányászik, mégpedig éhbérért.”

Erről jutott eszembe. Egy ismerősöm néhány éve többünket meghívott egy kedves kis budai szórakozó helyre vendégségbe, amolyan est-ebédre. Körülbelül tizenketten ültük körbe az asztalt és beszélgettünk a megrendelt ételekre várva. Valahogy a magyar belpolitikai életre és az itteni viszálykodásokra terelődött a szó. A vendégek nagy többsége erősen konzervatív nézőpontból bírálta és véleményezte a kialakult helyzetet. Egyszer csak megszólalt egy úr (akiről később megtudtam, hogy nagyon régen él már Bécsben) és megkérdezte, tudjuk -e miért nincsenek ilyenfajta viszályok az osztrák belpolitikában? Persze mindannyian azt válaszoltuk: nem tudjuk. Erre elmesélte, hogy az osztrákoknál ugyan ez ment a 30’-as években, mint ami ma Magyarországon. Majd 1938-ban jött a német megszállás - Anschluss - és a volt osztrák vezetők (már akik életben maradtak a megszállást követő hat-nyolc hét után) egy napon „arra ébredtek” hogy ismét együtt vannak, de nem az osztrák parlamentben, hanem a mauthauseni koncentrációs táborban! Nos, ez a közösen szerzett „tapasztalat” volt az alapja a sok éven keresztüli osztrák nagykoalíciónak - fejezte be anekdotáját az úr.


Szép napot Neked és mindenkinek: Szemen…

lapi 2.1 2008.12.12. 06:05:01

jó reggelit! :DDD

szintén zenész, szemen? (én sem vagyok egy későn kelő típus. legjobb idő a böngészéshez, újságolvasáshoz.)

thx a linkért, elolvastam, de megyek mosonmagyaróvárra, ahol letartóztatják az új ügyfelemet. visszafelé meg bródy sándor utca, ahol egy szikra zsuzsanna nevű szerkesztő hölgy csinál velem egy hosszabb beszélgetést. (45 perc?) hát meglátjuk, hogy lehozzák-e? :DDD

mindenesetre megtaláltam az origó interjút, amit valójában csak azért adtam, hogy kitehessem egy önálló postba. :DDD

szia lidia! :DDD elsikkadtam felette, hogy te melóztál békeszervezetnél!!! nem tudom, hogy akarsz, vagy lehet-e erről részletesebben, de ez önmagában olyan dolog, ami igen nagy tiszteletet indokol.

szép & vidám napot.

ps: majd fejlesztem az új postot, de nem most. :DDD

liidiiia 2008.12.12. 11:27:28

sziasztok :-)

hű, lapi, szuper szuper nagyon jó az origós interjú, tiszta büszke vagyok itten rád!!!!!!!!!!!!!!!! :-))))))))
jaa, jut eszembe, remélem a richard gere-re hasonlítással kapcs gondolatokat örökre elfelejtetted!!! na az lenne bűntény igazán! :-DDD

békeszervezet: naszóval, aztat egyetemistaként, önkéntes melóban csináltam, és csak egyszer vállaltam szerintem nagy, a kedves szerint pedig marginális kockázatot, :-D , vagyis én csak 1szer tettem ki a lábam kevésbé békés helyre. amúgy pedig irodai paperwork volt a nagy része a munkámnak, vagy pedig fiataloknak ez-az szervezése, de őket hoztuk ki 1 időre, ejrópába, és nem mi mentünk oda. és tök klassz emberekkel nagyokat beszélgettünk a világról, mint olyanról, szóval nagyon megérte személyesen is.

liidiiia 2008.12.12. 11:46:28

+++csatlak az előttem szólókhoz :-)) , szal én is szép napot mnkinek :-)

test subject#28 2008.12.12. 13:20:50

én is csatlakoznék, grat lapi! :D

Szemenkhare 2008.12.13. 18:36:33

lapi • lapi.blog.hu/ 2008.12.13. 06:33:21

Szia Lapi!

Megnéztem a videofelvételedet és meghallgattam az MR1-en adott interjúdat. GRATULÁLOK!!!!!!!!
Szóval apró részletekben eltér az álláspontunk, de a fő problémakörökben - amelyek az ügy kapcsán egy joggal nem foglalkozó átlaghalandónak is eszébe jut(hat)nak - egyetértünk.

Te kis devizát „kijátszó”! :-)))))))))))))
A zoknin kívül még hova volt bevarrva? :-))))))))))

Azt hiszem ez nem ugrott be hirtelen az interjúban:

1978. évi IV. törvény
a Büntető Törvénykönyvről
IV. cím
A pénzügyi bűncselekmények
Devizagazdálkodás megsértése
309. § (1) Aki a tervszerű devizagazdálkodásról szóló jogszabályban meghatározott valamely kötelezettséget vagy tilalmat megszeg, ha a bűncselekményt kisebb értékre követi el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, javító-nevelő munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt
a) üzletszerűen,
b) bűnszövetségben,
c) nagyobb értékre,
d) muzeális tárgyra
követik el.
(3) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt
a) jelentős értékre,
b) üzletszerűen vagy bűnszövetségben nagyobb értékre
követik el.
(4) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt
a) különösen nagy értékre,
b) üzletszerűen vagy bűnszövetségben jelentős értékre
követik el.
(5) Aki a bűncselekményt jelentős értékre gondatlanságból követi el, vétség miatt pénzbüntetéssel büntetendő.

Én is csak a jogtár jóvoltából tudtam idézni! :-)))))))

Nos komolyra fordítva a szót:
- nekem is gond, hogy egy ilyen ügyben a hatalom felhők feletti lakói, akár Zeusz pártiak, akár Héra mögött állnak, de lehetnek Hermész vagy Poszeidon követői is, ilyenkor mindannyian pilátusi kézmozdulatokat tesznek a három bölcs majom szobra előtt,
- a pártfinanszírozás csak az egyike a közpénzekhez kapcsolódó ügyeknek, mert ehhez tartoznak az állami (központi és önkormányzati) pályáztatások és a közbeszerzések is,
- és ott vannak az alrendszerek (pl. oktatási- felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, nagy állami vállalatok, nagyobb feladatköröket ellátó önkormányzati egységek, de maga a magánszféra is) amelyek itt másodlagos elosztóként vagy közvetlen kifizetőhelyként funkcionálhatnak a korrupciós rendszerben.
Szóval szerintem olyan átfogó közpénzügyi törvényre lenne szükség, amilyen ma a hazai jogrendszerben a Polgári Törvénykönyv. Ez az azelőtt főtörvény (sajnos ma nem) a tulajdonnal kapcsolatban alapjaiban szabályozza le az ehhez kapcsolható jogokat és sérelmük esetére a jogelvi szankciókat!
Az interjúd többi részéről majd egy következő hsz.-ban írok.

Szép estét és jó pihenést Neked és mindenkinek.

Szemen….

lapi 2.1 2008.12.13. 20:59:58

thx szemen, de most időviharba kerültem. ezt a háeszt reggel írtad, de az interjút 12.22-kor nyomták a kossuthon. anyám is mondja, hogy a szomszédja reggel hallotta. most ezt nem értem. nem valami előzetes volt?
süti beállítások módosítása